Bakad gröt

2 dl fiberhavregryn
2 msk chiafrön
2 tsk vaniljpulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald ingefära
6 torkade hackade mjuka fikon
2 dl valnötter
4 dl vatten

 
Gör så här:
Kan med fördel dra i kylskåpet över natten men att röra ihop direkt innan bakning går också bra.
Häll i ugnsform och grädda på 200 grader tills konsistensen är fast och kakan har en brödig karaktär.
Njut med havremjölk och färska bär. Kan toppas med rostade nötter eller torkade bär också.

 
Dadel & Kakao bollar

2 dl nötter mixade till mjöl. Jag gillar 1 dl cashew och 1 dl mandel, men även salta jordnötter och valnötter är gott.
12 färska dadlar utan kärna, mixas med nötterna.
3 toppade tsk ekologisk kakao

 
Gör så här:
Rulla till bollar som sedan rullas i tex lakridspulver, blåbärspulver eller kokosflagor.
Håller ca 2 veckor i kylen, om de fortfarande finns kvar då…

 
Choklad/kokoskaka med bärkompott

2 dl havregryn
2 dl mandel
0,5 dl kokosolja + extra till att smörja springformen med
1 dl kokosgrädde (eller fettet från två burkar kokosmjölk)
300g osötad mörk choklad
Två vaniljstänger (en till kakan och en till bärkompotten)
2 dl björnbär, 1 dl hallon
2 msk chiafrön

 
Gör så här:
Botten
Mixa 2 dl havregryn med 2 dl mandel till mjöl.
Blanda i 0,5 dl kokosolja.
Tryck ut i en smord springform och förgrädda i ca 10 minuter tills den är gyllene. Låt svalna.

Fyllningen
Smält 1 dl kokosgrädde med mörk choklad och fröna från en vaniljstång.
Häll över botten när smeten svalnat lite. Låt stelna i frysen i ca 2 timmar.

Bärkompotten
Värm frysta björnbär och hallon i en kastrull med vaniljfrön + stång i en gryta tills det puttrat.
Rör i chiafröna och låt kompotten samla sig och bli tjockare a. Låt svalna något och servera till den kalla kakan.

Njut med gott samvete och må bättre på kuppen!


Just nu på Guldkanalen:

Spelar:

Senast spelat: