Surdeg – recept på grunddeg
En grundsurdeg som är lätt att göra och väldigt effektiv. Surdeg kan göra på lite olika sätt. En del recept tar två dygn att göra medan andra är klara efter 4 dygn. Oavsett vilket du väljer är en välgjord surdeg en perfekt bas i din bakning. Förvara den i kylskåp när den är klar.
Ingredienser
Första dagen
2 dl vatten
2 1/2 dl rågmjöl
Tredje dagen
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Fjärde dagen
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Gör så här:
Första dagen
Blanda 2 deciliter vatten med 2,5 deciliter rågmjöl i en bunke.
Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
Efter första dygnet ska de börja bubbla i blandningen, om inte, rör om försiktigt och fortsätt låta den stå i rumstemperatur.
Tredje dagen
Efter att degen vilat i 2 dygn, sätt sedan till 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl.
Plasta in igen och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.
Fjärde dagen
På dag 4 tillsätter du 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl.
Plasta in och låt stå i rumstemp i ett dygn.
Efter det sista gångna dygnet är degen färdig att baka med.