Hel kyckling med rosmarin- och citronsmör
Rosmarin- och citronsmör
100 g rumsvarmt smör
5 finhackade sardeller i olja
4 rivna vitlöksklyftor
Skalet av 1 stor citron
Saften av 1/2 citron
Salt
Nymalen svartpeppar
2 msk finhackad färsk rosmarin
Kyckling
1 hel kyckling
Flingsalt
Svartpeppar
3 gula och/eller röda klyftade lökar
Kvistar färsk rosmarin
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C i varmluftsugn.
Smör:
Blanda smör med sardeller, vitlök, citronskal, citronsaft och rosmarin. Smaka av med salt och peppar.
Kyckling:
Tryck in smöret under skinnet på kycklingen, framför allt vid bröst och lår. Stick först in fingret under skinnet och skapa en ficka. Därefter trycker du in smöret och fördelar jämnt under skinnet. Ta lite av smöret och gnid runtom kycklingen och avsluta med flingsalt och svartpeppar.
Lägg kycklingen i en form tillsammans med klyftad lök och några kvistar rosmarin. Stek i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
Sänk värmen till 150°C varmluft och stek i ca 1 timme till eller tills kycklingen har fått fin färg och har en innertemperatur intill lårbenet på 65°C. Ös gärna lite sky över kycklingen någon gång under tillagningen.
Du behöver inte skära upp kycklingen om du inte vill, utan du kan riva köttet från skrovet och blanda det med skyn som ligger i botten av ugnsformen.
Till servering:
Servera gärna med pressad potatis och en härlig grönsallad.