Ingredienser
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
4 dl standard mjölk
1 st ägg
tillbehör:
2 dl grädde
200 g färska bär
1,5 dl din favorit sylt
Gör så här:
Smällt smöret och blanda alla ingredienser men spar hälften av mjölken.
Vispa ihop detta till en smet och blanda sen i resten av mjölken, detta gör man för att slippa mjölklumpar i smeten.
Lått gärna smeten stå till sig minst 10 min och grädda sen i våffeljärn.
Lägg på ett galler.
Förvara gärna våfflorna i ugnen på 75 grader tills de skall serveras för att hålla dem frasiga om du serverar dem strax efter gräddning.
Annars kan du fräscha upp dem i ugnen på samma sätt om de blivit mjuka.
Potatisvåfflor med löjrom, smetana och rödlök
75 g Smör
250 g fast potatis
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
3,5 dl standardmjölk
Topping
1 st röd lök
1 kruka(or) färsk gräslök
80 g löjrom
2 dl smetana
Gör så här:
Våfflor:
1. Smält smör och låt svalna något.
2. Skala och finriv potatisen.
3. Rör ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt mjölk och vispa till en jämn smet. Rör i den rivna potatisen och det smälta smöret.
4. Hetta upp våffeljärnet och grädda våfflorna i omgångar och lägg dem på ett galler så de håller sig frasiga.
Topping:
1. Finhacka lök och gräslök.
2. Toppa våfflorna med löjrom, smetana, lök och gräslök.