Skånsk äpplekaka
2 dl ströbröd, vitt
1 dl kavring, mixad
1 dl skirat smör
0,5 dl brun farin
5 Ingrid Marie-äpplen
4 msk socker
2 msk äpplejuice
1 kanelstång
100 g smör
Gör så här:
Mixa kavringen och blanda med ströbrödet. Värm upp en stekpanna och lägg i smöret. Stek brödet, tillsätt därefter farinsockret och knaperstek sedan.
Skala, kärna ur och tärna äpplena grovt. Spara skal och kärnhus.
Lägg skal och kärnhus i en kastrull med socker, äppeljuice och kanelstång. Låt koka tills det tjocknar och sila sidan bort skräpet.
Sätt ugnen på 175 grader. Koka de grovt tärnade äpplena i den silade lagen tills de mjuknar.
Varva brödet med äpplekompotten i cirka 12×4 centimeter stora springformar och avsluta med hyvlat smör. Baka i ugn 175 grader i cirka 30 minuter.