Smulpaj med blandade bär
Smuldeg
180 g vetemjöl (3 dl)
10 g vaniljsocker (1 msk)
45 g strösocker (½ dl)
3 g salt (½ tsk)
100 g rumsvarmt smör
Fyllning
250 g färska hallon
250 g färska blåbär
500 g färska jordgubbar
saften från 1 citron
90 g strösocker (1 dl)
12 g maizena majsstärkelse (1 msk)
Så här gör du:
Smuldeg: Värm ugnen till 200 grader, varmluftsfunktion. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, strösocker och salt i en bunke. Dela smöret i bitar, lägg dem i bunken och nyp ihop alltsammans till en smulig deg med fingertopparna. Eller använd en matberedare.
Fyllning: Skölj hallon och blåbär och lägg dem i en bunke. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna. Lägg dem i bunken och ringla över citronsaften.
Blanda strösocker och maizena i en skål och strö blandningen över bären. Blanda runt och häll bären i en pajform, 24 centimeter i diameter. Jämna till ytan och strö sedan över smuldegen.
Grädda pajen mitt i ugnen i 25–30 minuter, eller tills den har fått en fin, gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna lite.