GULDKANALEN

MED VÄRLDENS BÄSTA LYSSNARE!

Martin Hansens gås

Ugnsstekt skånsk gås

8 portioner

1 gås [ca 5-6 kg]
0,5 citron
3 dl vatten
3 gröna äpplen
10 katrinplommon kärnfria
skrovet från gåsen
steksky från gåsen
5-6 dl vatten
1,5 msk vetemjöl
1,5 msk smör
salt
vitpeppar
äppelmos
rödkål
potatis, stekt (eller kokt)
bindgarn

 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°
Befria gåsen från allt löst fett och gnid den in- och utvändigt med citron. Krydda sedan med salt och peppar. Skär äpplena till fyllningen i 4 cm stora bitar. Fyll gåsen med äpplen och katrinplommon. Sy ihop fågeln med bindgarn, vid både halsen och gumpen.
Lägg gåsen med ena lårsidan upp på ett galler i en långpanna, häll i 3 dl vatten. Ställ in i ugnen och stek fågeln i 30–40 minuter per lårsida och därefter med bröstet upp. Beräkna 2–2 1/2 timmes totalt. Ös med det fett som bildas i pannan. Häll av skyn mot slutet av stektiden, spar den och ersätt skyn med någon matsked kallt vatten. Ös bröstet med detta och låt ugnsluckan stå på glänt de sista 20 minuterna så blir skinnet extra knaprigt. Skär ut bröst och lår och spar det knapriga skinnet till serveringen. Sila stekskyn och skumma av fettet.
Hugg sönder skrovet. Täck det nätt och jämnt med den silade stekskyn och vatten. Lägg i äppelbitar och katrinplommon som legat i fågeln och koka i ca 20 minuter. Sila igen och skumma bort så mycket fett som möjligt. Klicka i redningen under omrörning till önskad konsistens. Koka i 4–5 minuter. Smaka av till en fyllig sås med fruktig sötma.

 •  Just nu spelas:

   Senast spelade låtarna:

   

 • Mer musik
  Guldkanalen är en del av DB Media AB. Här ingår också radiokanalerna Dansbandskanalen och Country Rocks Radio. Som namnen antyder så hittar du en kanal full med Dansbandsmusik och en med härlig Countrymusik. Båda stationerna hittar du på webben eller i vår app som du kan ladda ner till din telefon eller surfplatta.
  dansbandskanalen.se
  countryrocksradio.com