CHEF HANSEN´S KOMBUTCHA SKOLA
Du behöver:
En flaska 3 dl opastöriserad, neutral ofiltrerad kombucha
En behållare med stor öppning, tillverkad i glas eller livsmedelsgodkänd plast
Kökshandduk, gummiband
Kastrull med lock
Ingredienser (1 liter te):
3 g (1 matsked) ekologiskt svart te (t.ex. English Breakfast Tea)
1 liter vatten
0,5 dl ekologiskt vitt socker
Gör så här:
Börja med att diska all din utrustning noggrant. Precis som vid all fermentering är det viktigt att tänka på hygienen, annars kanske fel bakterier förökar sig.
Steg 1:
Koka sött starkt te.
Koka upp vattnet.
Tillsätt teet och låt koka i 5 till 7 minuter.
Sila bort tebladen och tillsätt sockret under regelbunden omrörning koka i 3 till 5 minuter.
Ta bort från spisen.
Steg 2:
Kyl ner teet till rumstemperatur.
Låt teet svalna till rumstemperatur.
För att skynda på kylningen kan du sätta kastrullen med locket på i kallt vatten.
Steg 3:
Tillsätt kombuchan.
Häll teet i behållaren och tillsätt därefter en hel flaska opastöriserad kombucha i teet.
Förhållandet mellan te- och kombuchamängderna ska vara mellan 3:1 och 5:1, det vill säga tre till fem gånger så mycket te som kombucha.
Täck behållaren med kökshandduk och sätt fast den med gummiband.
Steg 4:
Låt stå i 3 till 4 veckor.
Ställ behållaren på ett varmt skyddat ställe.
Idealtemperatur är några få grader över rumstemperatur.
Låt stå i 3 till 4 veckor, tills ett tunt lager kombuchakultur har bildats på ytan och teet har fått en lätt vinägerdoft.
Kombuchan är nu färdig!
Använd innehållet i behållaren (kulturen och vätskan) till att brygga ny kombucha. Det vill säga – gör om processen från steg 1, men i stället för att tillsätta en flaska köpt kombucha i steg 3, så använder du din egenbryggda.