Rostad tomatsoppa
1 kg tomat, färska
2 röd paprika
2 rödlök
4 klyfta vitlök
ca 6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärning
1 burk cannellinibönor
0,5 kruka färsk basilika
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär tomaterna i grova bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i grova bitar. Dela rödlöken i kvartar. Behåll skalet på vitlöksklyftorna.
Lägg tomater, paprika, rödlök och vitlök på en plåt. Ringla över olivolja.
Rosta i ugnen ca 30-40 minuter.
Koka upp vatten och buljongtärningar i en stor kastrull.
Ta ut grönsakerna ur ugnen. Lyft bort vitlökarna och ta bort skalet. Lägg allt det rostade (ta även med allt vätska) i buljongkastrullen tillsammans med hälften av basilikan.
Koka upp och mixa slätt med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Häll av och skölj bönorna. Tillsätt bönorna i soppan och låt koka 5-8 minuter.
Servera och toppa med basilika och gärna lite olivolja.
Glöm inte att matsortera rester från paprika, vitlök och örter för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda soppa!