Martin Hansens Ischoklad
100 g kokosfett
200 g mörk choklad
1 apelsin, finrivet skal av (valfritt)
eventuellt apelsinzest till dekor
Placera ischokladformar på en bricka.
Låt kokosfettet smälta i en kastrull på svag värme.
Tillsätt choklad (och finrivet apelsinskal om du vill) och rör tills chokladen smält och massan är blank och jämn.
Häll smeten i en tillbringare eller liknande som gör att du lättare kan hälla upp den i formarna.
Fördela smeten i formarna. Låt stelna i kylen.
Godisarna är hållbara i minst 1 månad i kylen.
Dekorera gärna med apelsinzest före serveringen.
Mormor Maja´s Lyxknäck
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk smör
0,75 dl sötmandel
Häll alla ingredienser utom mandeln i en tjockbottnad gryta.
Låt bubbelkoka på ganska hög, jämn värme.
Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt.
Rör då och då, framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun.
När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar.
Gör kulprovet för att se om knäcken är färdig.
Häll några droppar knäcksmet i ett glas med kallt vatten.
Kan knäcken lätt och kladdfritt formas till en kula är knäcken färdig.
Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om kulprovet.
Strax innan knäcken är färdig tillsätter du hackad sötmandel.
Sänk värmen till låg temperatur.
Använd två skedar – en dessertsked som du öser ur grytan med och en kaffesked som du parerar och hjälper till med.
Men arbeta så fort som möjligt, eftersom knäcken stelnar snabbt.
Knäckformarna välter lätt, det blir stadigare om man använder dubbla formar.
Lycka till och Smaklig spis /Martin Hansen, Gastronomisk Ansvarig – Kökschef Grand Hotel i Lund