DANSKT RÅGBRÖD MED KLIPPT RÅG, SOLROSFRÖN OCH LINFRÖN
Ingredienser
Skållning dag 1:
250 g (ca 2,5 dl) vatten
150 g (ca 3 dl) klippt råg/rågkross
100 g (ca 1,5 dl) solrosfrö
30 g (ca 2 msk) linfrö
12 g (ca 2 tsk) salt
Bortgörning dag 2:
50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
150 g (1 påse) KronJäst Surdeg råg, färsk
250 g (ca 2,5 dl) vatten
340 g (ca 6 dl) grovt rågmjöl
150 g (ca 1 dl) sirap, brun
150 g (ca 2,5 dl) vetemjöl special
Gör så här:
Dag 1:
Koka upp vatten och häll det över ingredienserna till skållningen. Låt stå i rumstemperatur över natten
Dag 2:
Tillsätt vatten, ca 28°C, och övriga ingredienser.
Blanda i maskin i 30 min på låg hastighet. Degen ska vara som en gröt.
Låt jäsa i bunken i ca 60 min under plast eller bakduk.
Smörj formar och fyll 3/4 med degen.
Låt jäsa 40-50 min under plast eller bakduk.
Sätt ugnen på 250°C.
Sätt in plåten med brödet i ugnen. Sänk temperaturen till 180°C.
Grädda i ca 45 min eller till brödet har en innertemperatur på 98°C.
Vänd ut brödet från formen och låt svalna på galler.
Brödet blir bäst att skära och äta dagen efter bakning.