Cacio pepe ricotta pizza
Pizzadeg
50 g jäst
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
0,5 dl olivolja
3 dl vatten, ljummet
7 dl vetemjöl special
Gör så här:
Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke.
Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning.
Jäs pizzadegen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter.
Dela degen på 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord.
Toppa pizzan efter tycke och smak, grädda i 250 grader varmluft tills den fått fin färg.
Topping
ca 4 dl crème fraîche
ca 1 dl vatten
75 g pecorinoost
75 g parmesanost
500 g ricotta
1 citron, finrivet skal
Flingsalt
Olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 275 grader grill. Sätt in en upp och nedvänd plåt högst upp i ugnen om du inte har en pizza ugn.
Rör ut crème fraiche med vatten. Bred ut blandningen på pizzorna. Strö över finriven parmesan och pecorino. Ringla över lite olivolja.
Grädda en pizza åt gången. För över en pizza till plåten i ugnen, t ex med hjälp av en skärbräda. Låt grädda tills pizzans kanter rest sig, blivit bubbliga och fått lite färg.
Blanda ihop ricotta med finrivet citronskal, lite olivolja och flingsalt till en jämn kräm.
Ta ut pizzan, pensla kanterna med olivolja. Klicka på ricottakrämen och toppa med olivolja och gärna lite nyriven parmesan. Avsluta med att mala över svartpeppar. Skär i bitar och servera.