Skurna Dinkelpepparkakor
50-60 stycken
0,5 msk kardemumma – hel
200 g smör
2 dl strösocker
1 dl sirap – ljus
1 msk kanel – mald
2 tsk ingefära – mald
1 tsk kryddnejlikor – malda
3,5 dl dinkelvetemjöl – (180 g), fullkorn
2 dl dinkelvetemjöl – (120 g), siktat
1,5 tsk bikarbonat
Gör så här:
Stöt kardemumman i mortel. Smält smöret, tillsätt socker, sirap och kryddor.
Blanda de båda mjölsorterna med bikarbonat i en separat bunke. Häll över smör – och sockerblandningen. Arbeta ihop till en smet. Skrapa ner smeten i en plastpåse. Låt svälla och vila kallt till nästa dag.
Dela degen i två bitar och arbeta den mjuk. Forma två rullar, ca 5 cm i diameter. Slå in i plastfolie. Kyl dem ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Ta fram en degrulle i taget. Skär med tunn, vass kniv ca 1 mm tunna skivor. Lägg dem glest på plåtar med bakplåts-papper. Grädda i omgångar mitt i ugnen 6-8 min. Låt svalna på plåten.