Tom yam goong
Ingredienser:
12 dl buljong (skaldjurs-, fisk- eller hönsbuljong av tärning/fond + vatten)
150 – 250 g svamp (i originalet är det thailändsk halmsvamp, men champinjoner passar lika bra)
4 schalottenlökar
2 msk finhackat citrongräs
8 – 10 limeblad (kaffirlimeblad) eller rivet skal av 1 lime (8 blad motsvarar skal av 1 lime)
4 tsk finhackad stark chilifrukt
2 – 3 skivor galangal rot (alt ingefära)
400 g skalade räkor
1 dl färskpressad limejuice
4 tsk asiatisk fisksås
4 tsk sweet chilisås
Gör så här:
Skär svampen i fina skivor. Skala och finhacka schalottenlökarna, citrongräset och limebladen (alt riv limeskal).
Koka upp buljongen, låt sjuda i 5 minuter tillsammans med svamp, chilifrukt, citrongräs och limeblad samt ev galangalrot/ingefära.
Tillsätt räkor, limejuice, fisksås och sweet chilisås och låt därefter koka upp. Garnera med korianderblad.