Mont d’Or-ost
Man tager bara en Mont d’Or-ost i lämplig storlek, klär in träburken som den ligger i med aluminumfolie (nog så viktigt, eftersom osten smälter och droppar ner i ugnen). Tag en gaffel och perforera toppskorpan på osten, häll över en dl vitt torrt vin (du kan även trycka ner små vitlöks- eller tryffelskivor i hålen) och sätt in den i ugnen, 225 grader i 25 minuter brukar vara lagom. Nu kan du välja att servera den på raclettevis genom att låta gästerna sleva den smälta, varma osten över kokt potatis tillsammans med lite goda charkuterier, eller så kan du avnjuta den som en fondue och doppa brödbitar i den smälta osten. Vilket du än väljer så kan jag lova dig en underbar måltid!
Vin
Vin brukar man ju vilja ha till dessa rätter, här förslår jag tre olika:
Det första är halvtorrt: Kloster Eberbach, riesling spätlese nr.6257, pris 112:-
Det andra är en klassisk Gewurztraminer från Alsace: Hugel Gentil, nr 2108, pris 109:-
Det tredje är lite utstickande: Martini Asti, nr 7706, pris 69:- för helflaska. Sött bubbel!
Mårten Bergroth
Försäljningschef / Sales manager
Möllans Ost