GULDKANALEN

MED VÄRLDENS BÄSTA LYSSNARE!

Musiken

Guldkanalen är Skånes lokala radiostation som bjuder på musik dygnet runt.
Vi spelar de största hitsen från 60-talet fram till idag.
Det blir en härlig mix som passar lika väl på jobbet som på gymmet, vid middagsbordet eller i fåtöljen.

Guldkanalens pophistoria
Klicka på det årtionde du vill läsa om.

Läs om 60-talet

Läs om 70-talet

Läs om 80-talet

Läs om 90-talet

Cherchez-vous une pharmacie en ligne éprouvée pour acheter du Levitra ou un autre remède de puissance? Monsieur Pharmacien est l’une des meilleures pharmacies en ligne! Il existe des prix avantageux, une livraison rapide et des médicaments en vente libre.

Ledig lördag och högertrafik
Det här är årtiondet då alla svenska skolbarn jublar över att lördagen blir skolfri! 1967 blir det högertrafikomläggning. Man klistrar dekaler i bilen för att minnas vilken sida av vägen man ska köra på och övergången sker utan en enda olycka. Kanske kan låten ”Håll dig till höger Svensson” med Telstars ha hjälpt. Hur som helst ligger den på Svensktoppen i tre veckor samma år. Man anordnar ett slags specialutgåva av den svenska schlagerfestivalen för att få fram en peppande låt inför högertrafikomläggningen den 3 september 1967.

Minikjol och mods
I Swinging London lanserar Mary Quant den sensationella minikjolen, ännu kortare än i Pierre Courrèges version. Med minikjolen följer såklart nylonstrumporna, som börjar konkurrera ut strumporna med höfthållare. Carnaby Street är brännhett och modsstilen är född.

TV och radio poppar till det
1961 har en miljon svenskar TV-licens och Alla vi barn i Bullerbyn börjar sändas.

1961 är startskottet för Tio i topp med Lill Lindfors. I juli samma år har Kvällstoppen premiär och i  oktober börjar Svensktoppen sändas.

1963 börjar Drop in med Kersti Adams-Ray och Klas Burling. Bland gästerna det året finns Fab Four – The Beatles!

1969 startar SVT en andra TV-kanal, TV2. Nu kan man lyxa med ett dubbelt så stort programutbud.

Guldkanalen spelar de största hitsen från ”The golden age of music”
Billboard hot 100 radade upp artister som The Beach Boys, Elvis Presley, The Hollies, Rolling Stones, The Doors, The Four Tops, Marvin Gaye, Diana Ross och Donovan. Just Billboard hot 100 startade 1955, och vi har valt att ta med en och annan av femtiotalarna som gick varm på nattklubbarna och i radio även under sextiotalet. Så du vet aldrig vad som kan dyka upp, men vi kan garantera att Guldkanalen 60-tal väcker minnen.

På Svensktoppen 1960-69 låg bland andra:
En man i byrån med Lill Lindfors
Teddybjörnen Fredriksson med Lasse Berghagen
Du borde köpa dig en tyrolerhatt med Östen Warnerbring
Hönan Agda med Cornelis Wreeswijk
Judy min vän med Tommy Körberg
Mamma är lik sin mamma med Siw Malmkvist
Så länge du älskar är du ung med Hootenanny singers


Disco, progg och gröna vågen
Med oljekris och elransonering blir vi mer miljömedvetna än någonsin förr. Den gröna vågen tar oss med ut ur städerna, till villasamhällen på lagom avstånd till jobbet. Det ska odlas, syltas, saftas och komposteras. Bygglekplatser startas där barnen får hamra och spika som de vill. Vissa familjer väljer att bo i kollektiv och säga nej till konsumtionshysterin. Vänsterrörelsen växer sig stark och märks i den svenska proggrörelsen.

Alla vill spela tennis som Björn Borg. Hjärtsvaga personer avråds av läkare från att se Stenmark åka. Men eftersom inte lärarna i skolan vill missa skidkungens prestationer rullas tv:n in i klassrummet och vi hejar tillsammans.

Vi upptäcker milkshaken och vispar ihop tresmak med mjölk och njuter, efter cykelturen på minicykel eller livsfarlig miniskidåkning på vintern.

Färgstarka mönster och murrig manchester
”Allt passar ihop med allt”, säger Carl-Johan de Geer som är med och startar Tiogruppen 1970. Det de säljer uppfattas i början som provocerande och osäljbart men blir snart standard i svenska hem. Randigt, batik, leopard, blommigt – allt funkar i alla sammanhang. Helst i färger som gult, orange, brunt och grönt.

Utsvängda jeans passar perfekt till platåskor och dito tofflor, både på tjejer och killar. Till det har vi gärna T-shirts med politiska budskap som ”Spola kröken” och ”Atomkraft, nej tack”.

ABBA blir stilbildande med sina galna discokläder som en motvikt till de proggiga snickarbyxorna och manchesterkjolarna.

Färgglad tv
1970 börjar Sveriges television sända i färg, vilket förhöjer upplevelsen av inte bara Halv sju där John Blund ingår, Söderkåkar och Familjen Macahan men också årtiondets pedagogiska barnprogram som Från A till Ö, Ville, Valle & Viktor, Kapten Zoom och Fem myror är fler än fyra elefanter.

1974 vinner ABBA Eurovision song contest i Brighton med Waterloo. Resten av sjuttiotalet konkurrerar vi om att få vara Agnetha.

Raskens börjar sändas 1976 och vi enas i vår kärlek till serien med ett  ”Jag tyar icke längre”.

1977 börjar Diskotaket sändas från Malmö.

70-talet sätter Sverige på kartan!
Det här är årtiondet med Björn Skifs och ABBA som klart lysande stjärnor på den svenska musikhimlen. Vi bjuder på disco med Bee Gees, Jackson 5, Boney M, Tina Charles och Chic och  de största rock-hitsen som skapats genom tiderna – ELO, Toto, Rolling Stones, Lynyrd Skynyrd, Queen och Deep Purple, listan kan göras lång.

Vi nynnade också på svenska låtar av bland annat Ted Gärdestad, Ulf Lundell, Nationalteatern och Magnus Uggla.

Janis Joplin, Jimi Hendrix och Jim Morrison dog alla i början av sjuttiotalet, men musiken lever vidare och påverkar oss än idag.

På Svensktoppen 1970-79 hittar vi:
El lute med Wizex
Lilla vackra Anna med Finn Kalvik
Jag vill tacka livet med Arja Saijonmaa
Hallelujah med Vikingarna
Lasarettvisan med Mariza Horn
RFSU med Säwes


Individualism och högkonjunktur
Eftersom ekonomin blomstrar släpper vi loss och satsar på oss själva. Detta är lightprodukternas årtionde, samtidigt som det är trendigt med champagne i maten. Men även frukt i maten är helrätt.

I och med att det blir tillåtet med självplock av godis i butikerna klättrar vi successivt uppåt för att ta vår plats som världens mest godissnaskande land. Kanske är det för att kompensera för detta som gymkulturen och knipet med Susanne Lanefeldt blir så stort.
Vi tävlar i vem som kan lösa Rubiks kub snabbast. Vi som inte tävlar lär oss hur man plockar isär och sätter ihop den rätt igen. Vi vill ha plastcykel, bakmaskin och fax. 1986 blir mikrovågsugnen årets julklapp och vi läser Grottbjörnens folk som sägs bygga på historiska fakta.

Axelvaddar och spretfrisyr
Vi klär oss gärna i dräkter och kostymer med gigantiska axelvaddar, ibland dubbla. Chockrosa, mintgrönt, aprikos och turkos är högsta mode och 1987 dansar Lena Philipson i neon. Om axelvaddarna är stora är håret ännu större.

Frågan ”Är du synthare eller hårdrockare?” är central i Sveriges skolor. En sak är säker: Oavsett vilket man tillhör så har alla tangatrosor och -kalsonger. Allt annat är ute. Till och med hårdrockarnas jeansjackor är glamourösa och smyckade med mängder av nitar, pins, lappar och budskap.

Megastora rockgalor och globala tv-sändningar
Åttiotalet är arenarockens decennium.The Rolling Stones och Bruce Springsteen fyller Ullevi flera gånger. En hel värld följer Live Aid på tv i juli 1985. I november samma år produceras ANC-galan eller svensk rock mot apartheid på Scandinavium i Göteborg och 12 miljoner kronor skänks till ANC.

1987 startar Jan Stenbeck TV3 i London för att kringgå reklamförbudet och mängder av svenskar skaffar parabolantenn.

För tonåringarna är Bagen med Cia Berg ett måste och vi kan allt om låtarna och artisterna på Tracks och Listan med Annika Jankell och Staffan Dopping.

80-talet –från pudelrock till synth!
Vi har plockat ut det bästa från åttiotalet och gjort ett ”blandband” med godbitarna från Madonna, Billy Idol, Bryan Adams, Wham, Europe, Freestyle, Milli Vanilli, Tina Turner, Samantha Fox och de andra som hör årtiondet till. Oavsett om du gillade Svensktoppen eller Tracks har Guldkanalen de bästa 80-talslåtarna för dig. Vi kanske kan fresta dig med filmmusik från ”Top Gun” med Berlin och Kenny Logins, ”Fame” som får oss att dansa till Irene Cara eller ”Dirty Dancing” med härlig sommarkänsla?

Detta hörs på Svensktoppen 1980-89:
Så länge vi har varann med Ratata och Frida
Vill du inte ha mina kyssar med Björn Skifs
Mitt hjärtas fågel med Mikael Wiehe och Björn Afzelius
Papaya coconut med Kikki Danielsson
Canelloni macaroni med Lasse Holm
Den makalösa manicken med Michael B Tretow


Digital revolution och mobiltelefoner till alla
Precis när Europa har enats får vi hela världen inom räckhåll genom en knapptryckning: internet! 1994 blir nätet tillgängligt för allmänheten. Vi skyndar oss att skaffa modem och börjar e-posta. Samma år skickar Carl Bildt historiens första mejl mellan två statschefer – till Bill Clinton, på en adress som fortfarande fungerar!

Mejlen skriver vi offline eftersom det är så vansinnigt dyrt att ligga uppkopplad. Inte kan vi prata i telefon och titta tillsammans på saker på nätet heller, nej man får välja. Nick Borgen kommer på nionde plats i den svenska melodifestivalen med sången World Wide Web.

I början på nittiotalet kallas mobiltelefonen fortfarande för yuppienalle och är en skrymmande pjäs man helst inte släpar omkring på. I takt med att den krymper i storlek ökar populariteten och 1994 utnämns mobiltelefonen till årets julklapp.

Buffaloskor och rutiga skjortor
Modemässigt är nittiotalet knappast epokgörande. Det är helt OK att gå omkring klädd som en bodybuilder eller som grungerockare i storrutig flanellskjorta och sönderrivna jeans. Om inte det faller på läppen gör vi som Robyn och drar på oss gymnastikskor med extra tjocka sulor av märket Buffalo, kanske tillsammans med en blommig klänning inspirerad av serien ”Beverly Hills”.

ZTV och mobbing-tv
Nu kommer dokusåporna starkt, med Robinson först på plan. Programmet blir enormt utskällt och formatet gör ett veritabelt segertåg över världen.
På helgkvällarna ser hela familjen radarparet Gunde Svan och Agneta Sjödin skrika sig hesa på fortet.

I februari 1991 börjar ZTV sändas som ett svar på MTV. Det börjar under några timmar på eftermiddagarna på TV3 och TV4, med bland andra Cia Berg som programledare. 1992 blir ZTV en egen kanal. Experimentlustan är större än budgeten och eventuellt yrkesskickligheten, men kanalen blir en plantskola för många av dagens programledare.

Välkommen till Guldkanalens 90-tal!
Vi tycker det är dags att summera och titta tillbaka på musiken som skapades då, för runt tjugo år sedan. Roxette, Ace of Base och Denniz Pop var starka trendsättare som vi kan vara stolta över. Nya stjärnor föddes och en del fortsatte sina långa karriärer. Britney Spears, Christina Aguilera och Anastacia är några nya ansikten vi får möta på nittiotalet, medan Cher, Elton John, Rolling Stones och Michael Jackson tillhör den sistnämnda gruppen. Det fanns även en invasion av pojkband som: Take That, East 17, Backstreet Boys, Boyzone för att nämna några. På Guldkanalen 90-tal blandar vi upp detta med Eros Ramazzotti, Tina Turner, Lenny Kravitz, Michael Learns To Rock, Patrik Isaksson och många andra som hör tiden till.

Guldkorn från Svensktoppen 1990-99:
Tusen och en natt med Charlotte Nilsson
Kärleken är med Jill Johnson
Kung för en dag med Magnus Uggla
Missarna med Wille Crafoord
Guldet blev till sand med Peter Jöback
Gå & fiska med Gyllene tider

 

 

Kommentarer inaktiverade.

 • Vill du synas här
  JJ Fitness
 •  Just nu spelas:

   Senast spelade:

 • Svensk Fastighetsförmedling
  Bil Bengtsson

 • Mer musik
  Guldkanalen är en del av DB Media AB. Här ingår också radiokanalerna Dansbandskanalen och Country Rocks Radio. Som namnen antyder så hittar du en kanal full med Dansbandsmusik och en med härlig Countrymusik. Båda stationerna hittar du på webben eller i vår app som du kan ladda ner till din telefon eller surfplatta.
  dansbandskanalen.se
  countryrocksradio.com